Sizde Hareketli Ortalamalar nedir? öğrenmeye başlamak için Engin ERDEBIL tarafından hazırlanan ücretsiz borsa eğitimi içeriklerini okuyabilirsiniz.
Hareketli ortalama, belirli bir dönemde bir finansal aracın fiyatının ortalaması alınarak hesaplanan bir göstergedir. Hareketli ortalamalar genellikle teknik analizlerde kullanılır. Hareketli ortalamalar, fiyat hareketinin yönüne dair ipuçları sağlayabileceğinden, destek ve direnç noktalarını belirlemek için de kullanılır. Hareketli ortalamalar, doğası gereği gecikmeli bir göstergedir. Başka bir deyişle, fiyatın oynaklığı nedeniyle ortaya çıkar. Bu nedenle, gelecekteki fiyat hareketleri hakkında tahminlerde bulunmak için değil, finansal aracın mevcut durumu hakkında analiz sağlamak için kullanılır.
Ayrıca hareketli ortalamalar, Bollinger Bantları ve MACD gibi diğer popüler teknik analiz göstergelerinin temelini oluşturur. Özellikle 50 günlük hareketli ortalama, 200 günlük hareketli ortalama ve RSI analizi, bir yatırım aracının teknik analizi söz konusu olduğunda en yaygın kullanılan yöntemlerden bazılarıdır.
Piyasalar İçin Hareketli Ortalamaların Önemi
Finansal piyasalarla ilgili tahminlerde bulunmak için teknik analiz kullanılırken yüzlerce gösterge kullanılmaktadır. Bazı durumlarda, kullanışlılıkları ve yaygın kullanımları nedeniyle daha popüler hale de gelmiştir. Hareketli ortalamalar (MA’lar) dahil olmak üzere bu göstergeler, alaka düzeyi, güvenilirlik ve kullanım kolaylığı ile öne çıkıyor. Hareketli ortalamalar birçok biçimde gelse de, ortak temaları trendleri belirlemek ve takip etmektir. Bu, tüccarların günlük incelemelerde öne çıkmasına yardımcı olur ve daha basit bir bakış açısı sağlar. Trend belirleme, hareketli ortalamaların başarılı ticaretin istatistiklerini nasıl artırabileceği konusunda en önemli faktör olarak ortaya çıkıyor. Hesaplamalarına göre değişmekle birlikte kullanılan hareketli ortalamanın türü ne olursa olsun hesaplamada kullanılan veriler geçmiş fiyat hareketlerinin ortalamasını içermektedir.
Hareketli Ortalama Çeşitleri Nelerdir?
Teknik analizde en çok kullanılan hareketli ortalamalar şunlardır:
- Basit Hareketli Ortalama (SMA),
- Üstel Hareketli Ortalama (EMA),
- Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA)
Basit Hareketli Ortalama (SMA)
Basit Hareketli Ortalama (SMA), en yaygın kullanılan hareketli ortalama türüdür. Bir finansal ürünün belirli bir dönemdeki günlük kapanış fiyatının ortalaması alınarak hesaplanır. Örneğin; 7 Günlük Basit Hareketli Ortalama = Bu değer, ürünün 7 günlük kapanış fiyatının eklenmesi ve 7’ye bölünmesi ile elde edilir. Basit hareketli ortalamalar, kısa vadeli piyasa analizi için daha uygundur. Temel süre uzadıkça, basit hareketli ortalamanın analizinize olumlu katkısı giderek daha az önemli hale gelir. Aslında uzun vadeli teknik analizlerde basit hareketli ortalamaların kullanılması hatalı sonuçlara yol açabilmektedir.
Ağırlıklı Hareketli Ortalama (WMA)
Ağırlıklı hareketli ortalama, bir finansal aracın ilgili dönemdeki kapanış fiyatının ortalaması alınırken son birkaç gündeki rakamlara daha fazla ağırlık verilmesi olarak tanımlanabilir. Çünkü basit hareketli ortalamada her günün değeri birbirine eşittir. Birçok analiste göre bu yöntem çok soyut olarak tanımlanmaktadır. Ağırlıklı hareketli ortalamanın hesaplanmasında ise durum farklıdır. Çünkü çok eski fiyat hareketinin nispeten yakın dönem fiyat hareketinden daha az önemli olduğu düşünülmektedir.
En iyi Teknik Analiz Eğitimi sayesinde zamanı verimli kullanarak sizde bu işte uzmanlaşabilir kendi işinizin patronu olabilirsiniz.
Seviyenizi ilerletmek için, Engin ERDEBIL’ den Birebir Mentorluk ve Sertifikalı Borsa Eğitimi programlarına katılım talep edebilirsiniz. Ayrıca E-devlet onaylı Finans ve Borsa Hizmetleri Elemanı sertifikasına sahip olabilirsiniz.
Ayrıca Kriptoparalarda EE-RSI Scalper Sinyal Sistemi + İndikatör Seti sayesinde düzenli gelir elde edebilirsiniz. Günlük al & sat (Daily Trading) yapmanıza olanak tanıyan bir sistemdir. Trader Eğitimi kapsamında sunulmaktadır.